Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Açık Bilim, Sanat Arşivi

Açık Bilim, Sanat Arşivi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.

MSGSÜ'de Ara
Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKavut, İsmail Emre
dc.contributor.authorBal, Süheyla Sipahi
dc.date.accessioned2022-06-20T20:16:11Z
dc.date.available2022-06-20T20:16:11Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14124/1094
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021.en_US
dc.description.abstractİnsanoğlu varolduğu zamandan beri mekana ihtiyaç duymuştur. Bu ihtiyacını karşılayabilmek için önce barınaklar daha sonra da konutlar oluşturmuştur. İnsan, yaşamını sınırlı öğelerle oluşturduğu bu mekanlarda sürdürmüştür. Beslenme olgusu da yaşamın temel yapı taşıdır. İnsanoğlu beslenme ihtiyacını gidermek için çevresinden temin edebildiği gıdalarla karşılamış ve pişirmeyi de öğrenerek mutfak mekanlarının temelini oluşturmuştur. Zamanla pişirilen gıdaların dumanın tahliye etmesi gerektiğini öğrenmiş yaptığı icatlarla barındıkları mekanları geliştirmişleridir. Sosyal statünün oluşmaya başlamasıyla konutlar gelişmiş ve boyutları kullanıcılarına göre değişiklik göstermiştir. Mutfak mekanları da bu ihtiyaca göre büyümeye başlamıştır. Sınıfsal farklıkların oluşmasından dolayı daha büyük ve kalabalık mekanlarda pişirilien yemeklere göre depolama alanları artmış pişirme teknikleri gelişmiştir. Mutfak mekanlarının diğer yaşam alanlarıyla ayrı olarak tasarlanmaya başlanmasına kadar mutfak mekanı pişirme eyleminin gerçekleştirildiği yaşam alanlarıyla aynı mekanda kalmıştır. Büyük saraylar ve manasıtlar gibi kalabalık ve yüksek statüdeki insanlara cevap verecek kadar büyümüş ve yaşam mekanlarından ayrı olarak kullanılmaya başlanılmıştı. Endüstri devriminden sonra seri üretimle teknolojik gelişmlerin de mekanlara entegre edilmesiyle artık mutfak mekanları da ergonomik ve fonksiyonellik ilkeleri doğrultusunda mimari birer öğeye dönüşmüşlerdir. Modern mekan kavramı da endüstri devriminden itibaren yaşamda yerini almaya başlamıştır. Modernizm prensipleri ile iç mekan tasarımları daha fonksiyonel bir hal almaya başlamıştır. Antik süslemelerin gerkesizliğini savunun modernist mimarlar yapılarında iç mekanı da içine alan tasarımlarla, konutlarda daha yaşanılabilir ve yeni dünyanın ihtiyaçlarına cevap veren iç mekan tasarımları oluşturmuşlarıdır. Modern mutfak olgusu da kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren, esnek mekanlar içinde yaşamı da içine alan mekanlar halini almışlardır.en_US
dc.format.mediumxiii, 123 sayfa : renkli resim, plan, grafik ; 30 cm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMutfaklar -- Tasarım ve planlaren_US
dc.subjectMekân (Mimarlık)en_US
dc.titleModern iç mekan kavramı çerçevesinde konutlarda mutfak oluşumlarıen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı, İç Mimarlık Programıen_US
dc.institutionauthorBal, Süheyla Sipahien_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.demirbas0076418en_US
dc.identifier.yrd89F5F1FF-F492-A942-B923-14A3EB8F733Cen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster