Özet
Araştırmanın konusu olan çoklu sistemler, birden fazla işleve sahip olan ve geniş bir görev alanına hizmet veren ürünleri kapsar. Çok rollülük yöntemi ise bu tür sistemler içinde, uygulamalarda verimli üretime aday bir tasarım yöntemidir. Tasarım işlemine bir idealden yola çıkıldığı varsayılırsa, bir dönem ütopik görülen ancak teoride başarıya ulaşmış bu sistemlerin incelenmesinde ve sisteme uygun ürünlerde kullanılması faydalı olacaktır.
Endüstri tasarımı bilim dalına ek bir yarar getireceğine inanılan çoklu sistemler, bu araştırmanın içinde, çok amaçlılık ve çok rollülükle sınırlandırılmıştır. Sistem seçim aşamasında gerekli olan tanımlar yapılmış ve karşılaştırmalar gerçekleştirilmiştir.
Öncelikle, bu iki sistemin genel tanımına bakmak gerekir. Çok amaçlılık; hiçbir modifikasyon yapılmadan, tüm ekipman üzerinde taşıyarak işlevini yüklediği her görevi yerine getiren ürün grubu için kullanılır. Çok rollülük ise işlevini yüklediği her görevi belirli bir mükemmeliyetle yapmak için modifiye edilerek dönüştürülen ürünler için kullanılır.
Ürün tasarımında çoklu sistemlerin kullanılma isteği, bir objeyi kullanım alanı farklı yeni bir objeye dönüştürmenin yanında, yüksek teknolojinin yüksek maliyeti ve üretim zorluğu gibi ekonomik nedenlerden ortaya çıkmaktadır.
Bir sistemi tasarlamada doğru uygulamanın yolu, tasarım yönetimi, konumlandırma, tasarım yöntemleri ve malzeme kullanımı gibi bazı özelleşmiş konuların incelenmesiyle mümkündür. Ayrıca, bir ürünün kullanım işlevinin görsel olarak ifadesi, ürünün hedefe ulaşması için gereklidir. Bu yüzden bu konular araştırmaya dahil edilerek incelenmiştir.
Bir işlev tanımlandıktan sonra, ürünün yaratılması biçeminin tanımlanması ile doğrudan ilişkilidir, özellikle bu ürün dönüşebilen çoklu sistemler kullanılarak tasarlanmışsa.
Çok rollülüğü tanımlayabilmek için, daha önce uygulanmış veya denenmiş bazı örnekler üzerinde çalışmak gerekmiştir. Bu teorik çalışmalar veya ürünler yapısal ve ifadesel olarak incelenmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir. Bu sonuç, çok rollü yöntemlerin modüler yapısı ve model incelemeleri konusunda belirleyici olmuştur. Çok rollü ürünler; yapısal biçim olarak bir ana platform, bunun üzerine uygulanan güç kaynağı, değişebilen işlevsel ekipmanlar ve işlevsel olmasinin yanında görsel bildirimi sağlayan modüllerden oluşmalıdır.
Bu araştırma göstermektedir ki, çoklu sistemler ve çok rollülük yöntemi, doğaya uygun tasarım alanlarında uygulanabilir. Yüksek teknolojiye ihtiyaç duyulan tasarım alanlarında çok etkilidir.