Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Açık Bilim, Sanat Arşivi
Açık Bilim, Sanat Arşivi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.MSGSÜ'de Ara
2019 Yılı Yalova/Altınova Çobankale Kazı Çalışmaları
Göster/ Aç
Erişim
© Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi. Tüm hakları saklıdır.Tarih
2019Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
2019 yılı çalışmaları, Kazılar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni doğrultusunda 01 Temmuz 2019 tarihinde başlanmış, 26 Ağustos 2019 tarihinde de kazı alanı çalışmaya kapatılmıştır. Kale içinde veri vermesi muhtemel alanlarda jeoradar çalışması(GPR) ve Çoklu Elektrotlu Elektrik Rezistivite Tomografi (ERT) yöntemleri ile çalışma yapılmış, bu çalışmanın sonuçlarına göre, kalenin kuzeyindeki sarnıç ve üst kotunda yer alanda arazi çalışması gerçekleştirilmiştir.
Arazi Çalışmaları:
Kazı çalışmaları Altınova Belediyesi tarafından sağlanan 4 işçi ve farklı üniversitelerden katılım sağlayan gönüllü 8 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. 2018 yılında gridlenmesi yapılan alanın, 2019 yılında K5-6 ve L5-6 plan karelerinde çalışılmıştır. Bu alanda en önemli veri sarnıçtır. Sarnıcın 2018 yılında çevre temizliği yapılmış ve batı duvarı ortaya çıkartılmaya başlanmıştır. 2019 yılında güney ve doğusu da ortaya çıkartılarak yaklaşık 1,60 m. derinliğe kadar iç kısmı boşaltılmıştır. Çıkarılan atık toprak elenerek, belirlenen toplama alanlarına el arabaları ile aktarılmıştır. Yapının zeminine şimdilik inilememiş, rölöve için duvarları ortaya çıkartılmıştır. Sarnıcın iç kısmından üst örtüye ait olan ve muhtemelen kaçak kazılar ile yıkılarak tahrip olmuş olan taş, tuğla, harç unsurları, hemen kenarında düzgünce istiflenerek restorasyon çalışmalarında kullanılmak üzere hazır halde bırakılmıştır. Yapıda ilk etapta genel plan ortaya çıkarılmış, ardından iç bölümün kazısına başlanmıştır. Yapı güney bölümünde 1 m genişliğinde bir kanal oluşturularak sarnıcın güney cephe hattı ortaya çıkarılmıştır.
Sarnıcın iç yüzeyinde tahrip olmuş şekilde de olsa izolasyon amaçlı sıva tespit edilmiştir. Sıvaların zemin kotlara inildikçe daha iyi durumda olduğu görülmüş, güneş ve hava ile temasının ardından bozulmaların başladığı tespit edilmiştir. Doğu cephesi iç yüzeyinde de niş şeklinde bir girinti mevcuttur. Yapı batı cephesinde zemin kotunda kare plana yakın tahliye kanalı olduğu düşünülen bir çıkış yer almaktadır. Tüm iç cephesi hidrolik sıva ile kaplı olan yapı kuzey ve güney cephesinde eşit aralıklarla üçer adet payandalar mevcuttur. Payandalar arası yine belirli aralıklarla hatıl deliklerinin gözlemlendiği kuzey ve güney cephelerde tahribatlar göze çarpmaktadır. Sarnıç iç cephe kuzey batı bölümünde geniş ölçüde bozulmalar göze çarpmaktadır. Zemin kotundan -1 m seviyede tespit edilen bozulma aynı seviyede diğer cephelerde de devamlılık göstermektedir. Yapı dış cephe ve duvar üst yüzeylerinde büyüyen ağaç kökleri, duvara bitişik durumda olduğu için yapısal bütünlüğün korunması açısından duvara birleşik kısımlardan testere yardımı ile kesilmiş, toprak ile teması engellenerek kurumaya bırakılmıştır.