Özet
2023 yılı Çobankale kazı sezonunda ilk olarak alana ulaşımın sağlandığı yolda düzenleme çalışmaları, kaleye ulaşımın sağlandığı ahşap merdivende temizlik çalışmaları ve geçmiş yıllarda ortaya çıkarılan sarnıç, şapel, kuzey ve batı surları gibi alanlarda bitki temizliği ve teraslanmış kazı alanlarında çalışmalar yapılmıştır. Geçmiş yıllarda yüklenici firma ile iç ve dış cephelerinde kazısı tamamlanan batı, güneybatı ve güney surlarında duvar yüzeylerinde kazı ve temizlik çalışmaları yürütülmüştür. Çalışmalar kapsamında batı ve güneybatı sur duvarları ve duvarlarda yer alan 7 burç temizlenmiş ve burçlarda yer alan iç mekanlar korumalı seviyede bırakılarak kazısı tamamlanmıştır. Yüklenici firma ile sağlanan anlaşmalar sonucu güney ve doğu surlarında geçmiş yıllarda kalan bölümlerden devam edilerek sur hatları iç ve dış cephelerden 1’er metre derinlik ve genişlikte kazılarak atık toprak çalışma sahasından uzaklaştırılmıştır.
Sezon sonu çalışmaları kapsamında kalede yer alan şapel yapısı jeoteks malzeme ile sarılarak kış koşullarına hazırlanmış, kalede muhtelif işlerde kullanılan keresteler istiflenerek branda ile kapatılıp koruma altına alınmıştır. Alana ulaşımın sağlandığı ahşap merdiven ve ahşap banklar verniklenerek kış koşulların hazır hale getirilmiştir.
2023 yılı Çobankale depo çalışmaları tasnifleme, envanter, koruma ve onarım çalışmaları kapsamında yürütülmüştür. Depo çalışmalarına dahil edilen eserler 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 arasında ele geçmiş olan ve yoğunluğu pişmiş toprak çanak çömlekten oluşan eser grubunu kapsamaktadır. Böyle bir çalışmanın gerekli görülmesinin sebebi bu tarihler arasında daha önce yapılmış depo çalışmalarının olmamasıdır. Dolayısıyla 2023 yılı depo çalışmalarının ilk hedefini Çobankale küçük buluntularının sistemli bir çalışma dahilinde envanterlenmesi oluşturmaktadır. Bu kapsamda koruma onarım çalışmalarında, ivedilikle tümlenmesi gereken eserler de tespit edilmiş olup pasif koruma önlemleriyle eserlerde görülen bozulmalarının sürdürülmesi engellenmiştir. Depo çalışmaları esnasında oluşturulan arşivleme, fotoğraflama, kasalama, fişleme ve belgeleme çalışmaları ise bilimsel yayın hazırlıklarının sistemli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır.