Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Açık Bilim, Sanat Arşivi

Açık Bilim, Sanat Arşivi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.

MSGSÜ'de Ara
Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUlusoy Binan, Demet
dc.date.accessioned2022-06-08T18:38:22Z
dc.date.available2022-06-08T18:38:22Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.citationUlusoy Binan, D. (2016). Türkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimlerde Tanımlama-Koruma Yaklaşımı ve Öneriler: Bergama Örneği. Tasarım + Kuram, 9(16), 1-26.
dc.identifier.issn1302-2636
dc.identifier.issn1302-2636
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/ara?q=Demet%20binan&order=publicationYear-DESC&page=1&limit=20
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14124/733
dc.description.abstractBergama; Helenistik, Roma, Bizans, Karasi Beyli¤i, Osmanl› ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinden oluşan tarihsel tabakalaflmay› içeren çok katmanl› bir Anadolu kentidir (Binan 2004, 30). Çok katmanl› kentler eski dönemlerden itibaren sürekli yerleflim yeri olan, günümüzde de yerleflim yeri olma özelli¤ini sürdüren ve yerleflim süreklili¤inin farkl› dönemlerine ait izlerini yeralt›nda ve yer üstünde tafl›yan kentlerdir (Bilgin Alt›nöz 2002, 1). Kentin tarihsel süreklili¤i içindeki farkl› dönemlerin kentsel mekândaki fiziksel ve kültürel yans›malar›n› farkl›laflan katmanlar olarak izlemek mümkün olup, farkl› dönem- lerin bazen yan yana, bazen üst üste gelen yap›, kal›nt› ve izleri günümüz kentinin tarih- sel katmanlaflmas›n› oluflturur. Her dönemin kendinden önceki dönemlerle kurdu¤u iliflkiler a¤›yla ba¤lant›l› olarak oluflan fiziksel yap›s› günümüz kentinin fiziksel derinli¤ine ve zenginli¤ine katk›da bulunur (Bilgin Alt›nöz 2006, 1). Maddi kal›nt›lar›n araflt›r›lmas› yoluyla insanl›k tarihini anlama ve anlamland›rma bilimi olarak tan›mlanabilen arkeolojinin kentsel ba¤lam içinde de¤erlendirildi¤i ‘kent arkeolojisi’; kentin yataydaki ve düfleydeki tarihsel geliflimini kentteki maddi kal›nt› ve izleri incele- yerek yaz›l› ve görsel tarihsel kaynaklarla bu bilgiyi destekleyerek anlamak ve anlamland›rmak olarak aç›klanabilir (Bilgin Altınöz 1996, 9-13). Anadolu’daki çok katmanl› kentlerin tarihsel süreklili¤i içerisinde yer alan bütün dönemlerini ve onlar›n birbirleriyle oluflturduklar› iliflkiler a¤›n› anlama, çok katmanları koruyabilmek için en temel gerekliliktir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofTasarım+Kuramen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMimarlıken_US
dc.titleTürkiye’de Çok Katmanlı Yerleşimlerde Tanımlama-Koruma Yaklaşımı ve Öneriler: Bergama Örneğien_US
dc.typearticleen_US
dc.department. . .en_US
dc.institutionauthorUlusoy Binan, Demet
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue16en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage26en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinidTWpVME1UQTRPQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster