Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Açık Bilim, Sanat Arşivi

Açık Bilim, Sanat Arşivi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.

MSGSÜ'de Ara
Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAsikgil, Baris
dc.date.accessioned2025-01-09T20:08:15Z
dc.date.available2025-01-09T20:08:15Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2147-1762
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14124/8098
dc.description.abstractNonlinear models are usually encountered in various areas including experimental studies such as physics, chemistry, biology etc. Ordinary least squares is one of the most widely used methods for parameter estimation in different types of nonlinear models. However, there are some regression assumptions need to be satisfied for obtaining efficient parameter estimates. In this paper, the parameter estimation process is evaluated carefully for some bleaching reactions by using chicken egg albumin (OVA) and some precautions are taken in the presence of violations of the assumptions (heteroscedasticity, autocorrelation, the presence of outliers). In this way, robust logged nonlinear least squares approaches are examined and compared under different conditions of reactions. It can be concluded that logged and robust analyses are preferable together in nonlinear regression in order to obtain efficient parameter estimates and reliable results. However, the best weight function in robust nonlinear least squares can vary for each condition.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherGazi Univen_US
dc.relation.ispartofGazi University Journal of Scienceen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectRobust nonlinear least squaresen_US
dc.subjectHeteroscedasticityen_US
dc.subjectAutocorrelationen_US
dc.subjectOutlieren_US
dc.subjectChicken egg albuminen_US
dc.titleRobust Nonlinear Least Squares Approaches for Evaluating OVA-Mediated Bleaching Reactions: An Experimental Comparative Studyen_US
dc.typearticleen_US
dc.authoridASIKGIL, BARIS/0000-0002-1408-3797
dc.departmentMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesien_US
dc.identifier.volume30en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage599en_US
dc.identifier.endpage608en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.identifier.wosWOS:000418818000045
dc.indekslendigikaynakWeb of Scienceen_US
dc.snmzKA_20250105


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster