Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Açık Bilim, Sanat Arşivi

Açık Bilim, Sanat Arşivi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.

MSGSÜ'de Ara
Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAltıparmakoğulları, Yener
dc.contributor.authorEser, Aybike
dc.date.accessioned2022-06-20T20:15:07Z
dc.date.available2022-06-20T20:15:07Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14124/866
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021.en_US
dc.description.abstractKullanıcı deneyimi kavramı son yıllarda araştırma ve uygulama alanlarında hızla gelişen tasarım yönelimlerinden biri haline gelmiştir. Yapılan araştırmalar ve kullanıcı deneyimi eğilimleri, uzun vadeli kullanımı anlamanın önemine değinmektedir. Kullanıcıların ürünleri deneyimleme ve değerlendirme şeklinin zamanla değişmesi, uzun vadeli deneyimlerin araştırılması gerektiğini göstermektedir. Bu bağlamda kullanıcı deneyimini etkileyen faktörlerin de benzer şekilde değiştiği varsayılmaktadır. Uzunlamasına yapılan çalışmalar kapsamında ortaya çıkan dinamik yapı, kullanıcıların kümülatif zamanda oluşan deneyimleri, duyguları ve beklentileri gibi faktörlerin değişimi üzerinden detaylı bilgi edinilmesine imkan tanımaktadır. Hedonik yaklaşımın haz seviyesi ve pragmatik niteliklerin işlevsellik ilişkileri kullanıcı deneyiminin bütünsel ilişkisini tanımlayan kavramlar arasındadır. Araştırmanın genel odak noktası, kullanıcı deneyiminin zaman bağlamındaki dinamik sürecin nedenselliğini keşfetmektir. Bu kapsamda hedonik ve pragmatik yaklaşım çerçevesinde ele alınan konu, etkilendiği alt bileşenler üzerinden derinlemesine araştırma yapma amacı taşımaktadır. Değişim yapılarının incelenmesi, filtre kahvenin Pour Over demleme yöntemini kullanan V60 ürünü üzerinden gerçekleştirilmiştir. Hedonik ve pragmatik yaklaşımların daha hızlı ölçülmesini kolaylaştıran kahve hazırlamaya yönelik ürünler, sektörde güncel bir deneyim alanı yaratarak yeni ürün tasarımları oluşmasına öncülük etmektedir. Mevcut ürünlerin süreç boyunca kullanıcı deneyimi değişimlerinin incelenmesi literatürdeki araştırmalara katkı sağlayarak, tasarımcılara uzun vadeli kullanıcı deneyimlerini olumlu yönde oluşturulmasına zemin hazırlamaktadır. Araştırmanın veri toplama süreci mülakat ve design probe olmak üzere iki bölümde gerçekleştirilmiştir. Günlük çalışmalar kapsamında ele alınan design probe yönteminde araştırmanın zaman kısıtı 30 gün olarak belirlenmiştir. Çalışmada filtre kahve V60 ürünün kullanımına yönelik oluşturulan likert ölçekli ve açık uçlu soruları içeren design probe kitapçığı, V60 ürünü ve ilişkili olan elemanlar set halinde katılımcılarla paylaşılmış ve belirlenen alanların doldurulması istenmiştir.en_US
dc.format.mediumxxii, 231 sayfa : renkli resim, grafik ; 30 cm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKullanıcı deneyimien_US
dc.subjectFiltre Kahve Demleme Ekipmanlarıen_US
dc.subjectDeneyimde bilişsel faktörleren_US
dc.subjectDeneyimin zamansal boyutuen_US
dc.titleKullanıcı deneyiminde hedonik ve pragmatik yaklaşımların zamana bağlı değişimlerinin kahve demleme ekipmanı üzerinden incelenmesien_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Ürünleri Tasarımı Anabilim Dalı, Endüstri Ürünleri Tasarımı Programıen_US
dc.institutionauthorEser, Aybikeen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.demirbas0076422en_US
dc.identifier.yrd41251FC0-A3BC-2643-813D-1727DCDFE07Fen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster