Mimar Sinan Fine Arts University Institutional Repository
DSpace@MSGSÜ digitally stores academic resources such as books, articles, dissertations, bulletins, reports, research data published directly or indirectly by Mimar Sinan Fine Arts University in international standarts, helps track the academic performance of the university, provides long term preservation for resources and makes publications available to Open Access in accordance with their copyright to increase the effect of publications.Search MSGSÜ
II. Uluslararası Avşa ”Hadi Bara” granit heykel sempozyumu: 23 Temmuz-23 ağustos 1997 = II. International Avşa “Hadi Bara” granite sculpture symposium: 23 July-23 August 1997
Abstract
Avşa 1. Hadi Bara Granit Heykel Sempozyumu'nu Avşa Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü ve yerel yönetimin işbirliği ile gerçekleştirdik. Bu katalogla sizlere tanıttığımız yapıtlar, 1-30 Ağustos 1993 tarihleri arasında bir aylık süre içerisinde, yedisi profesyonel, beşi yeni mezun ya da öğrenci, on iki sanatçının gerçekten büyük bir özveri ile gerçekleştirdikleri çalışmalardır.
Avşa Belediye Başkanı Sayın Cevdet Çağlar ile Ada'da bir sempozyum başlatmak üzere yaptığımız ilk görüşmeler sonucu, adanın yerel taşı olan graniti, bugüne kadar kullanılageldiği parke taşı malzemesi olmaktan çıkarıp heykel malzemesi olarak kullanarak, ada granitini heykel sanatçılarının kullanımına açmak üzere yola çıktık. Bu arada yerel ustalarla tanışarak onların bilgi ve deneyim birikimlerini, geleneksel tekniklerini tanıyabilmek ve adanın gençlerine ileride yeni iş olanakları sağlayabilmek üzere bu sempozyuma Ocaklar köyünden iki granit ustası çağırmaya karar verdik.
Daha önceki yıllarda yine bölümümüz öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz bu tür etkinliklerin deneyimi ve ülkemiz dışında gerçekleştirilen ve gelenekselleşmiş birçok sempozyumun, ülkelerin sanat ortamına ve sempozyumun gerçekleştirildiği yöreye yaptığı katkılar nedeniyle Avşa Sempozyumu'nun da çok yönlü yararlar sağlayacağının bilincindeydik. İlkini ulusal boyutlarda başlattığımız bu etkinliği, önümüzdeki sempozyumdan itibaren uluslararası katılımla düzenleyerek, uygulamalı heykel sempozyumlarının önemli amaçlarından biri olan sanatçılar arasındaki teknik bilgi ve düşünce alışverişinin, ülkemiz sanatçılarıyla yabancı sanatçılar arasında gerçekleşmesini sağlayacağız.
Avşa sahilinde sürdürdüğümüz bir aylık çalışma sırasında hem adalılardan hem de adaya gelen yerli ve yabancı turistlerden çok yakın ilgi gördük. Sanatçılarla ve üretim sürecinde sanat yapıtıyla tanışan izleyicilerle yoğun kültürel alışveriş yaşandı. Bilindiği gibi sempozyumlar sanatın yaygınlaşmasına ve geniş yığınlarla sanat yapıtının tanışmasına ortam hazırlar ve toplumda ortak bir kültürel altyapı oluşumuna yardımcı olur. Avşa sahillerinde bıraktığımız on bir yapıt, Avşa'da oluşacak bir açık hava heykel müzesinin ilk öncüleridir ve sempozyum devam ettikçe her yıl eklenecek yeni yapıtlarla ada insanı zengin bir heykel koleksiyonuna sahip olacaktır.
Bir şenlik havasında süren çalışma süresince farklı yer ve çalışma koşullarından gelen arkadaşlarımız, ortak çalışma ortamının getirdiği yardımlaşma duygusu ve oluşan mesleki teknik, düşünsel platformun sanat yaşamlarına çok önemli katkılar sağladığını dile getirdiler. Yerel ustaların "Siz bu taşı çizemezsiniz bile..." dedikleri ada granitini bu dostluk ve yardımlaşma ortamında yeni mezun ve öğrenci genç arkadaşlarımızla birlikte heykellere dönüştürüp, ustaların "Gerçekten sanatkarmışsınız..." övgüsü de alarak, bir sonraki uluslararası sempozyumun daha başarılı geçebilmesi için hazırlık çalışmalarımızı başlattık.
Seneye düzenleyeceğimiz II. sempozyuma katılarak, çok yakın bir gelecekte oluşacağına inandığımız Avşa Hadi Bara Açık Hava Heykel Müzesinin yapıtlarını gerçekleştirecek sanatçılara şimdiden başarılar dilerim. Hadi Bara, ülkemiz heykel sanatının bugün vardığı aşamayı borçlu olduğumuz en önemli isimlerden biridir. Gerek eğitimci gerek sanatçı olarak tüm etkinliklerini ve yaşamını büyük zorluklar içerisinde sürdüren hocamız anısına düzenlediğimiz ilk sempozyumun gerçekleşmesine maddi ve manevi yardımlarını esirgemeyen, Türk Heykel Sanatının yücelmesine destek olan Sayın Hayri Bingöl'e en içten teşekkürlerimizi sunmayı görev biliyoruz.
Prof. TAMER BAŞOĞLU
Mimar Sinan Üniversitesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
Dekanı
Collections
- Kitaplar [356]