Özet
Şehir Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Bilim Dalı'nın her yıl gelenekselleşmiş biçimde sürdürdüğü Kentsel Tasarım ve Uygulamalar Sempozyumu'nun bu yıl 24.sü gerçekleştirildi. Şimdiye değin sempozyum temaları belirlenirken, kent gündeminde yer alan ve kentlerin mekansal yapısını etkileyen temel konular gözden geçirilirdi. Bu yılın teması belirlenirken de; kamu ve vakıf taşınmazları ile ilgili yaşanan süreç dikkate alınarak bu konuya odaklanılmaya karar verildi ve sempozyumunbaşlığı "Kamu ve Vakıf Taşınmazlarının Kentlerin Değişimdeki Rolü" olaraksaptandı.
Kentlerdeki değişimin hızının ve ölçeğinin çok büyük olması dönemin en belirgin özelliklerinden den birini oluşturuyor. Bu değişimin temel nedeni, ülkemizde ekonomik büyümede inşaat" ın ana sektör olarak seçilmiş ve icraatların bu sektör üzerinden yapılıyor olması. Yasal ve ku- kurumsal araçlardaki değişimlerin de bu icraata eşlik ettiği görülmektedir. Bu bağlamda arazinin mülkiyet deseni ile birlikte kullanılma biçimlerindeki değişimler; kamu ve vakıf taşınmazlarına bakmayı gerekli hale getirmiştir. Sempozyumun ana teması olan "Kamu ve Vakıf Taşınmazlarının Kentlerin Değişimdeki Rolü" nün çağrı metninde duyurulduğu gibi; tarihsel perspektif, işlevsel ve mekansal etkiler, kent kimliğine etkiler, mülkiyetin el değiştirmesi ve yasayasal süreçler, planlama ve kentsel tasarım, toplumsal ve ekonomik değer çelişkisi gibi alt başl başlıklar üzerinden tartışılmaya açılması hedeflenmiştir.
Bu kitap içinde yer alan bildiri metinleri, konuya farklı açılardan yaklaşarak, kentlerde potansiyel bir alan olarak görülebilen kamu ve vakıf taşınmazları üzerinden yaşanan olguları bazı ken kentlerdeki uygulamaları da dikkate alarak tartışmaya açmıştır. Bildiri sunumları sonunda yap yapılan ve farklı disiplinlerden uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen paneldeki konuşmaları tarın deşifrasyonu yapılmış olup bu bölüme kitabın sonunda yer verilerek okuyucuların değerlendirmesine sunulmuştur.
MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü olarak; kent gündeminde yer alan konuları masaya yat yatırarak farklı açılardan tartışmak ve sürece katkı oluşturma hedefli yaklaşımımızı bu ortamlar tarda sürdürüyoruz. Akademik dünyada elde edilen bilgi üretiminin dış paydaşlarla birlikte
da daha da gelişeceğini düşünerek kent gündeminde olan konulara akademik görüş oluşturma, far farklı düşünce kanalları açma misyonunu çok önemsiyoruz ve bu doğrultuda tüm akademik yıl boyunca farklı etkinlikler düzenleyerek bu konudaki sorumluluğumuzu yerine getirmeye ça çalışıyoruz./
Prof.Dr.Gülşen Özaydın /
MSGSÜMimarlık Fakültesi