Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Açık Bilim, Sanat Arşivi
Açık Bilim, Sanat Arşivi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.MSGSÜ'de Ara
Geleceğin Tasarımcıları ile Elele III: Çevrede lif sanatı, Bolu-Aladağ etkinliği sergisi, 12-21 Haziran 2012, Mimar Sinan Salonu

Göster/ Aç
Erişim
© Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiTarih
2012Yazar
Yöneten: Prof. Kemal Can ; Yardımcı: Arş. Gör. Tuna Karayaka ; Yayına hazırlayanlar: Prof. Kemal Can, Arş. Arş. Gör. Tuna Karayaka, Gör. Pınar Yılmaz ; Grafik uygulama: Mert Mustafa Aydoğan
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Aladağ Etkinliği
"Geleceğin Tasarımcıları ile Elele" başlıklı çalışma, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ile Penti'nin üniversite-endüstri işbirliği çerçevesinde Aladağ'da gerçekleştirdikleri Çevrede Lif Sanatı etkinliğidir.
Yönetmiş olduğum etkinliğin çalışma grubu; yardımcım Arş. Gör. Tuna Karayaka, yüksek lisans, lisans, Erasmus öğrencileri ile birlikte, iki fotoğrafçı, bir kameraman ve bir ilkyardım elemanından oluşuyordu. Proje kapsamında ilk aşamada, gündelik-pratik kullanıma yönelik olarak üretilmiş olan malzemelerin, özel niteliklerinin, farklı potansiyel anlatma güçlerinin farkına varılmak için denemeler, ön çalışmalar yapıldı. Daha sonra bu güçler katılımcılar tarafından doğal ortamda, doğa ile birlikte yapıtlar oluşturmak için geleneksel ya da kişisel tekniklerle harekete geçirildiler.
Konaklamanın yapıldığı Aladağ Kamp Eğitim Merkezi, üzeri buz tutmuş bir göl kenarında, bazı alanları karla kaplı ormanlık arazi içinde yer alıyordu. Bu durum bize büyük avantaj sağladı. Kapıdan çıkıp kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra uygulama alanı olarak seçtiğimiz yere ulaşıp çalışmalara başlayabiliyorduk. Bölümün daha önceki yıllarda yapmış olduğu kış etkinliklerinde çalışma alanları ile konaklama mekanları arasında ulaşımı saatler süren mesafeler vardı. Zaman kaybı nedeniyle gün ışığından daha az yararlanabiliyorduk. Bu kez yollarda zaman geçirmediğimiz için daha uzun süre çalışabildik. Ayrıca, uzun dönüş yolculuğumuz olmadığı için, yine bu kez ilk defa hava kararınca da, yanımızda getirdiğimiz aydınlatma aletleri ile çalışmaya ve çekim yapmaya devam ettik. Böylece gün ışığı ile birlikte suni ışıkların da uygulamalara yapmış oldukları katkıları test etme imkânımız oldu. Akşam yemeğinden sonra yaptığımız gece derslerinde o gün yapılmış çalışmaların görsel sunumları eşliğinde eleştirilerini yapıp tartışarak ertesi gün uygulanacak olanların ön hazırlıklarını tamamladık.
Özellikle, kalınlığını tam olarak bilemediğimiz buzla kaplı göl yüzeyindeki çalışmalarımızda, nesne ile çevreyi daha iyi ilişkilendirebilmek, konuyu daha iyi anlatabilmek ve iyi görüntü alabilmek için biraz risk aldığımızı belirtmeliyim.
Aladağ'daki zaman-mekan-yaşam döngüsüne üç günlüğüne misafir olan grup elemanları, çalışmalarını kısa süreliğine doğanın biçimlendirmesine bıraktıktan sonra geride hiçbir malzeme bırakmadan topladılar. Bu nedenle, doğaya saygılı bir şekilde, doğa ile birlikte, doğanın o an sunmuş olduklarını kapsayan atmosfer ortamında üretilen bu tip çalışmaların doğru fotoğraflanmasının, hareketli görüntülenmelerinin büyük önemi vardır. Her ne kadar bu uygulamaları tam olarak anlamak, kavramak ve yapıldıkları o mekanları ziyaret etmek ile mümkün olsa da, uygulamaların yarınlara taşınmasının, arşivlenmesinin en önemli yolu budur.
İlk anda iki ya da üç boyutlu gibi algılanan bu çalışmalar aslında galerilerde sergilenen yapıtlara pek benzemezler. Zaman ve doğal mekan, su, rüzgar, ısı ve ışık değişiklikleri, rastlantısal olarak eklenen diğer doğal elemanlarla yapıtların oluşum ve yaşama sürecine doğrudan etki ederler. Dolayısıyla yapıtlar gerçekte çok boyutludurlar. Fotoğraf ve video çekimleri ile onların yaşadıkları sürecin ancak bir anına ya da peşi sıra eklenmiş anlarına tanıklık edilebilir.
Bu sergi, tanıklıkların daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla, Mimar Sinan Sergi Salonu'ndan sonra belirlenecek büyük alışveriş merkezlerinde de izleyicilerle devam edecektir.
"Geleceğin Tasarımcıları ile Elele" başlıklı Çevrede Lif Sanatı-Aladağ çalışmasının gerçekleşmesinde, başta Penti'nin değerli yöneticileri olmak üzere, emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Prof. Kemal CAN
Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı
Koleksiyonlar
- Kitaplar [612]