Özet
GELECEĞİN TASARIMCILARI İLE ELELE II
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ile Penti'nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri "Geleceğin Tasarımcıları ile Elele II" sergisi, Penti 2012 plaj koleksiyonu için baskı desen tasarımları ile mayoyu sorgulayan avangard mayo/form arayışlarının konu edildiği bir çalıştayın bitiminde ortaya çıkan üç boyutlu ürünlerden oluşmaktadır.
Üniversite ile endüstri temsilcileri olan bu iki köklü kuruluş - çağdaşlık, özgünlük, öncülük, gelişim, üniversite-sektör işbirliğinin önemi, yaratıcılığı geliştirme ve destekleme gibi - kesişen hedefleri doğrultusunda 2010 yılında yine bir çalıştay sonunda bir "Gezici Sergi" düzenlemişti. Özel olarak tasarlanmış bir araç ile gezdirilen, farklı mekanlarda izleyicilerle buluşturulan sergi, kamuoyundan çok olumlu tepkiler almıştı. Bu vesileyle Penti ile birlikte yeni bir projeye daha imza atmaktan çok mutlu olduğumuzu vurgulamak isterim.
Geçenlerde bir yazımda, "Sanatsal etkinlikler, sanat nesneleri herkes tarafından aynı biçimde algılan(a)mazlar. Burada, konuya olan ilgi, bilgi, beraberinde kültürel birikim, duygu ve düşünceler, deneyimler, dünya görüşü, görgü ... ve benzeri değerlerden oluşan insani kapasite çok önemlidir. Sanata göre, gündelik yaşama dair problemlere çözüm getirilmesi açısından daha nesnel bir durum arz etse de, tasarım için de aynı şeyleri söylemek pek yanlış olmaz" demiştim. Şüphesiz toplumdaki tüm bireylerin nitelikli birer sanatçı veya tasarımcı olması beklenemez, ancak bu konuların farkında olmak, kültürel etkinliklere yaşantımızda bilinçli bir şekilde yer vermek o oranda - "insan" olma yolundaki - gelişmemize, biçimlenmemize katkı sağlar. Popüler bir şarkıyı dinlemek ya da gündemdeki bir kitaptan bir iki paragraf okumak (yeri gelmişken ne okunduğunun önemine dikkat çekmek isterim, yazıya dökülen her şey anlamlı ve değerli değildir) gerçekte kültürel açlığı doyurmak, gelişmek, biçimlenmek anlamına gelmez. Yeniliklere açık, her anlamda sağlıklı bireyler ve beraberinde çağı yaşayan, geleceğe güvenle bakabilen dinamik bir toplum oluşturabilmek için, kültürel açlık ve onu doyurma eylemleri sanılandan çok daha önemli konulardır. İlintili olarak önemli bir diğer konu da geleceğin sanatçı ve tasarımcılarının yetiştirilmesi, eğitilmesi konusudur. Bu nedenle öğrencilerimizin doğru eğitilmeleri için destek veren tüm ilgili kuruluşlara, başta Penti olmak üzere çok teşekkür ederim.
Penti ile daha nice projeler gerçekleştirmek dileğiyle, bu çalışmada emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür eder, saygılar sunarım.
Prof. Kemal CAN
Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı