Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Açık Bilim, Sanat Arşivi
Açık Bilim, Sanat Arşivi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.MSGSÜ'de Ara
Erdek Yukarıyapıcı Mahallesi yenileme projesi 4: Tekstil ve Moda Tasarımı Böümü: Yukarıyapıcı Mahallesi “doğal ve yapay çevrede lif sanatı”: Fotoğraf Bölümü: Yukarıyapıcı Mahallesi fotoğraf belgeleme çalışmaları

Göster/ Aç
Erişim
© Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiTarih
2017Yazar
Yürütücü/Editörler: Prof. Kemal Can, Doç. Çetin Ergand ; Araştırmacılar: Arş. Gör. H. Tuna Karakaya, Arş. Gör. Damla Yücebaş, Yrd. Doç. Tuna Uysal, Arş. Gör. Yalım Keser ; Grafik tasarım: Arş. Gör. Pınar Yılmaz ; Kapak fotoğrafı: Galip Olcayto ; Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi (YUAM) ; Anadolu Kültürü ve Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKSAM) ; Erdek Belediyesi
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Doğal ve Yapay Çevrede Lif Sanatı
Erdek Belediyesi, Yukarıyapıcı Mahallesi
Üniversitemiz ile Balıkesir ilinin Erdek Belediyesi arasında 27 Nisan 2016 tarihinde imzalanan protokol ve sözleşme çerçevesinde "Erdek/Yukarıyapıcı Mahallesi (Köyü) Yenileme Projesi" ekiplerinden, Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ilgili bölgede Doğal ve Yapay Çevrede Lif Sanatı Etkinliğini gerçekleştirdi.
Yürütücülüğünü ve yöneticiliğini yaptığım proje etkinliğinde, araştırmacı olarak Arş. Gör. Tuna Karayaka ile Arş. Gör. A. Damla Yücebaş görev aldı. 30 kişilik çalışma ekibi, lisans ve lisansüstü öğrencileri, fotoğrafçılar, kameramanlar, ilkyardım personeli ve Çevre Mühendisi Prof. Dr. Zehra Semra Can'dan oluşuyordu.
Bölümümüz programında vermekte olduğum Çevrede Lif Sanatı dersi kapsamında, yıllardır ekibimiz ve öğrencilerimizle farklı doğal mekanlara gidip, o doğal atmosfer içinde doğa ile birlikte tekstil malzeme ve teknikleriyle sanatsal çalışmalar yapıyoruz. Bu etkinliklerin yanı sıra, Çevrede Lif Sanatı'nın yanında son yıllarda üzerinde çalışarak yeni bir söylem olarak geliştirdiğim ve teorik altyapısını oluşturduğum Yapay Çevrede Lif Sanatı çalışmalarını da yapıyoruz. Bu yöndeki etkinliğimizi 2015 yılında Bilecik Gölpazarı ilçesi, Tongurlar Köyü'nde gerçekleştirmiştik.
Çalışma grubu olarak bizler, aynı doğal çevrede yaptığımız gibi, liflerimizle, Yukarıyapıcı Mahallesi'nin yaşanmışlıkları adeta elle tutulacak kadar yoğun hissedilen, doğal çevre ile iç içe geçmiş yapay çevre atmosferinin içine saygı ile girdik. Yapay Çevrede Lif Sanatı'nın özünde, sanatsal bir söylem ile gelişimin ve değişimin farkında olarak, dikkatleri materyal sanal çevreden, var olan kültürel değerlere, yaşama anlam katan yaşanmışlıklara çekmek, unuttuklarımızı hatırlatmak ve onlara sahip çıkarak kuşaktan kuşağa aktarılmalarına vesile olmak yatmaktadır. Yapay çevre ile doğal çevre ilişkisi göz önünde bulundurulması gereken diğer önemli bir konudur. İnsan ve insan ilişkilerinin de nihayetinde doğal yaşamın bir parçası olduğu, ne olursa olsun yapay olanların da sonunda zamanın ve doğanın biçimlendirdiği ve biçimlendireceği, bunun bir bedeli olduğu unutulmamalıdır.
Yukarıda anlatılmaya çalışılan anlayış paralelinde, özellikle şu anda terk edilmiş, bir dönem ilkokul olarak kullanılan eski kilise ve çevresindeki çalışmaları, mahallenin dar taş sokaklarında, mahalledeki 500 yıllık çınar ağacında, mahallenin başlarından kalan çeşmeleri üzerinde yapılan uygulamaları ve diğer çalışmaları, Yapay Çevrede Lif Sanatının örnekleri arasında sayabiliriz.
Koleksiyonlar
- Kitaplar [612]