Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Açık Bilim, Sanat Arşivi

Açık Bilim, Sanat Arşivi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.

MSGSÜ'de Ara
Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorFitoz, İpek
dc.contributor.authorKaryağdı, Gülşah
dc.date.accessioned2022-06-20T20:15:27Z
dc.date.available2022-06-20T20:15:27Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14124/971
dc.identifier.uri
dc.descriptionTez (Doktora) -- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020.en_US
dc.description.abstractAlışveriş, insanlar arasında iletişimi sağlayan en eski sosyal eylemlerden biri olmakla beraber, tarih boyunca içinde bulunduğu coğrafyaya göre farklılıklar göstermiştir. 20. yy. ikinci yarısı ile birlikte Avrupa şehirlerinde, yaşam standartlarının yükselmeye başlaması, motorlu araçların yaygınlaşması, bayanların iş hayatında daha aktif yer almaya başlaması, rekabetin artması, bireysel girişimciliğin önem kazanması strüktürel ve kültürel yapılanmaların itici güçleri olmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı alışveriş merkezlerinde ortak kullanımlı yemek alanları tasarım ve düzenlemelerinin tüketici üzerindeki etkisini ve iç mimari açıdan tasarım kriterlerine yönelik incelemektir. Araştırma kapsamında bilgi toplama, nitel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda ortak yemek alan düzenlemelerinin tüketici eğilimlerini nasıl etkilediğini incelemekle beraber, insan eğilimlerinin malzeme, tasarım ve düzenleme ile nasıl bütünleştiğini incelemektir. Giriş bölümünde çalışmanın kapsamı, amacı ve yöntemini içeren bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, alışveriş mekȃnlarının tasarımı tarihsel süreç içinde, geçmişten günümüze kadar olan dönemlere ve dönemlerin ekonomik ve kültürel özelliklerine göre, alışveriş mekȃnlarındaki ve alışveriş eylemindeki değişim ve gelişim ve bunun mekȃnlar üzerindeki etkisi genel olarak incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise alışveriş merkezlerinin ortak kullanımlı yemek alanlarının tasarım kriterleri, alışveriş merkezleri tüketici etkileşiminde öne çıkan faktörler ve ortak kullanımlı yemek alanlarının tasarımı başlıkları altında incelenerek, ''Alışveriş Merkezlerinde Ortak Kullanımlı Yemek Alanlarının Tasarım Kriterleri Değerledirme Şablonu'' oluşturulmuştur. Çalışmanın dördüncü bölümünde, alışveriş merkezlerinin ortak kullanımlı yemek alanlarına yönelik oluşturulan tasarım kriterleri değerlendirme şablonuna göre, İstanbul'daki alışveriş merkezlerinden örnekler seçilerek ortak kullanımlı yemek alanları incelenmiştir. Son bölümde ise İstanbulda'daki alışveriş merkezlerinden seçilen örnekler üzerinden, oluşturulan ortak kullanımlı yemek alanlarının tasarım kriterleri değerlendirme şablonuna göre çıkan veriler dikkate alınarak yorumlama yapılmıştır.en_US
dc.format.mediumxx, 196 sayfa : renkli resim ; 30 cm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAlışveriş Merkezlerien_US
dc.subjectMimari tasarımen_US
dc.subjectMobilya tasarımıen_US
dc.subjectİç mekan tasarımıen_US
dc.titleAlışveriş merkezlerinde ortak kullanımı yemek alanlarının tasarım kriterleri ve örnekler üzerinden analizien_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı, İç Mimarlık Programıen_US
dc.institutionauthorKaryağdı, Gülşahen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.demirbas0075864en_US
dc.identifier.yrd0E5391C3-274D-B74C-8A4A-EC44D527CCEAen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster