Özet
Beşeri varlıklar olarak mekan tüketimi konusunda
kendi yazgımızı etkileyecek kararlar alına dönemi içindeyiz.
Çünkü yaşam koşullarının aynen kabullenilmesi
halinde, saatte 5.400, günde 129.000, yılda da 47 milyonun
üzerinde artan dünya nüfusunun, kırk yıl sonra
bugünkünün iki katı, altmış yıl sonra dört katına çıka
cağı hesap edilmektedir. Yine, sayısal artmadaki bu eğilim
ve diğer tüm sorunlar, gıda maddeleri üretimi ve
kaynakların tükenmesinin de aynen devam etmesi halinde, yüz yıl gibi yakın gelecekte büyüme sınırlarına
çoktan varılmış olacağını göstermektedir. Gerçek
o ki, amansız bir me l<an tüketimi sorunu ile karşı karşıya
bulunulmaktadır.
Özem kle kentsel alanlarda ölçüsüz şekilde olagelen bu
tüketim, kentleşme ve onun beraberinde getirdiği
sorunlarla hız kazanmaktadır. Bunun durdurulması,
beşeri toplulukların mekan kullanmada yeni bir düşünme
şekline kavuşturulmasına bağlıdır. Bu da her şeyden
önce "Beşeri yerleşmelerdeki mekânsal dengesizliklerin
kaldırılması, bir coğrafsal dengenin araştırılmasıyla olası olabilecektir.
Bu çalışma Mart 1973 tarihinde Şehircilik Bilim dalında I.D.G.S. Akademisi Y.M. Bölümü Şehircilik Kürsüsüne doçentlik çalışması olarak teslim edilmiştir.
Tez Jürisi: Prof. M. Ali Handan, Prof. O. Şahinler, Prof. H. Şensoy, Prof. Muhteşem Giray, Prof. Dr. Bülent Özer.