Mimar Sinan Fine Arts University Institutional Repository
DSpace@MSGSÜ digitally stores academic resources such as books, articles, dissertations, bulletins, reports, research data published directly or indirectly by Mimar Sinan Fine Arts University in international standarts, helps track the academic performance of the university, provides long term preservation for resources and makes publications available to Open Access in accordance with their copyright to increase the effect of publications.Search MSGSÜ
Dumanlı pişirim teknikleri
Abstract
İnsanoğlunun var oluşundan bugüne dek seramik birçok alanda önemli rol üstlenmiştir. Toprak ve sudan oluşan karışım ancak pişirildiğinde seramik olabilmektedir. Fırınların icadına kadar insanoğlu çamurdan şekillendirdiği formları, yanıcı maddelerle birlikte pişirmiştir. Eski çömlekçiler, seramik teknolojisinin gelişiminin tamamlanmasına kadar, zorunlu olarak Dumanlı Pişirim Tekniklerini kullanmışlardır.Günümüz Seramik Sanatçıları ise, sanatsal anlamda, ?Dumanlı Pişirim Teknikleri?ni kullanarak, seramiği doğrudan yanıcı madde, ateş, alev ve dumanla karşı karşıya getirerek, redüksiyonlu pişirim uygulamaktadırlar. Pişirim sırasında -raku pişirim tekniği hariç- genelde sırı formun belirli kısımlarında kullanarak geniş bir yelpazede yüzey efektleri oluşturulabilmektedir. Sonuçlar, önceden belirlenemeyen sürprizlerle doludur.Bu araştırmada, beş ayrı ?Dumanlı Pişirim Tekniği? ele alınmıştır.Birinci bölümde, çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi belirtilmektedir.İkinci bölümde, dumanlı pişirim tekniklerinin genel tanımı yapılmakta, tarihçelerinden bahsedilmekte ve dumanlı pişirim tekniklerinde kullanılan fırın çeşitleri ile ilgili bilgi verilmektedir.Üçüncü bölümde, dumanlı pişirim tekniklerinden ?Açık Ateşte Pişirim Tekniği?nin tanımı, tarihsel gelişimi anlatılmakta ve yurtdışında - yurtiçinde açık ateşte pişirim tekniğini kullanarak çalışan seramik merkezlerinden bazılarına yer verilmektedir.Dördüncü bölümde, dumanlı pişirim tekniklerinden ?Çukurda Pişirim (Pit Firing) Tekniği?nin tanımı, tarihsel gelişimi ele alınmakta ve yurtdışında çukurda pişirim tekniğini kullanan bazı seramik sanatçıları hakkında bilgi verilmektedir.Beşinci bölümde, dumanlı pişirim tekniklerinden ?Varilde Pişirim (Barrel Firing) Tekniği?nin tanımına, tarihsel gelişimine yer verilmekte ve yurtdışında varilde pişirim tekniğini kullanan bazı seramik sanatçıları hakkında bilgi sunulmaktadır.Altıncı bölümde, dumanlı pişirim tekniklerinden ?Raku Pişirim Tekniği?nin tanımı, tarihsel gelişimi sunulmakta ve yurtdışında raku pişirim tekniğini kullanan bazı seramik sanatçıları yer almaktadır.Yedinci bölümde, dumanlı pişirim tekniklerinden ?Sagar Pişirim Tekniği?nin tanımı, tarihsel gelişimi açıklanmakta ve yurtdışında sagar pişirim tekniğini kullanan bazı seramik sanatçıları hakkında bilgi verilmektedir.Sekizinci ve son bölümde ise, teorik bilgilere dayalı olarak yapılan uygulama çalışmaları ve sonuçları yer almaktadır.
Collections
- Sanatta Yeterlik Tezleri [486]
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Henryk Wieniawski'nin Op. 15 Keman ve Piyano için Orijinal bir Tema Üzerine Çeşitlemeler adlı eserinin keman çalma tekniği ve müzikal yorum bakımından incelenmesi
Erengönül, Gamze (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, 2020)Henryk Wieniawski'nin Op. 15 Keman ve Piyano için Orijinal Bir Tema Üzerine Çeşitlemeler Adlı Eserinin Keman Çalma Tekniği ve Müzikal Yorum Bakımından İncelenmesi başlıklı tez çalışmasında, bestecinin müzikal kişiliği, ... -
Çağdaş dans eğitiminde bale tekniği uygulamaları
Özdaloğlu, Umut (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, 2022)Bu tez/eser çalışmasında amacım, bir beden yapılandırması ve hareket eğitimi araştırma metodu olarak varolan bale tekniğinin, akışının, yapısının ve içeriğinin güncellenerek günümüz beden, birey ve somatik araştırmalarıyla ... -
Kabartma tekniği ile şamdan uygulamaları
Kandemir, Souadad (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 2019)[Abstract Not Available]