Özet
Editörden...
Sizlerle Yapı Bilgi Modelleme dergimizin ilk sayısını paylaşmanın büyük heyecanı içerisindeyiz. Dergimiz hakemli bilimsel dergi statüsü ile yayınlanmaktadır. Dergimizde bir yapının ön tasarımından yıkım aşamasına kadar uzanan yaşam döngüsü boyunca gerçekleşen tüm süreçlerde etkin bilgi paylaşımı ve yönetimi sağlamak amacı ile geliştirilen, yapının 3B
sayısal ikizi olarak tanımlanan Yapı Bilgi Modeli’nin oluşturulduğu ve Yapı Yaşam Döngüsüne ait farklı tasarım, analiz, hesaplama ve uygulamaların bu model üzerinden gerçekleştirildiği bir yaklaşım olan “Yapı Bilgi Modelleme” yaklaşımı ekseninde yer alan bilimsel araştırmaları yayınlamayı amaçlıyoruz. Bununla birlikte Bu yaklaşım ile yakın ilişki içerisinde olan bilgi sistemleri Yapı Bilgi Modelleme Sistemleri ve Coğrafi Bilgi Sistemlerini odak alanlarımız olarak görüyoruz.
Bu bağlamda dergimizde, sadece mikro (yapı) ve Mimari Enformatik odaklanması ile değil (makro) kent ölçeğinde yer alan, Akıllı Şehir ve Akıllı Yapılı Çevre konularını da kapsayan, Kentsel Enformatik odaklı çalışmalara da yer verme ilkesini benimsiyoruz. Böylece gerek mikro gerek ise makro seviyede bütünleşik bir veri ve bilgi yönetiminin sağlayacağı imkânları siz okuyucularımız ile buluşturma şansını yakalayacağımıza inanıyoruz. Sizler ile paylaşmaktan mutluluk duyduğumuz bu ilk sayımızda Şeyda KAÇMAZ Parametrik Tasarım ve Yapı Bilgi Modelleme arakesitinde yer alan imkanları aktarıyor. Bir diğer makalemizde M.Enes KARAGÖZ Yapı Bilgi Modelleme Araçları kullanarak yapı yaklaşık maliyeti hesaplamasına ilişkin yaklaşımı aktarıyor..Diğer bir makalemizde Moutaman SABBAGH tesis yönetimi açısından önem arz eden COBie standardına Yapı Bilgi Modelinden bilgi transferi sürecini anlatıyor. Merve IŞIKLI tarafından kaleme alınan dördüncü makalemiz taşınmaz değerlemesi için Coğrafi Bilgi Sistem- leri’nin kullanım süreçlerini aktarıyor. Bu sayının son makalesinde Pelin DELİOĞLU RFID teknolojisinin Coğrafi Bilgi Sistemi tabanlı projelerde kullanımının üzerinde duruyor.
Her ne kadar ismi Yapı Bilgi Modelleme olsa dahi Mimari ve Kentsel Enformatik alanlarında geniş bir bilgi alanını kapsamına alan dergimizin ülkemiz akademik ve bilimsel hayatına katkı sağlamasını umut ediyorum. Bu bağlamda dergimizin, ülkemize, akademik ve bilimsel
camiaya hayırlı olmasını diliyor, gelecek sayılarımızda sizlerin de makalelerini yayınlamak dileği ile saygılarımı sunuyorum.
Doç.Dr.Ümit IŞIKDAĞ
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Enformatik Bölümü