Abstract
Göç ve iskan politikaları özelindeki kuruluş hikayeleri itibariyle fiziki ve sosyal morfolojik dinamikleri farklı perspektifler sunan Lüleburgaz kırsalı, verimli toprakları ve elverişli iklim yapısıyla Marmara Bölgesi’nin önemli tarım merkezlerinden biridir. Trakya genelinde genç nüfusu giderek kaybeden kırsal, tarımsal alanların çevresinde yer seçen sanayi kuruluşlarının sunduğu cazip çalışma alanlarına hızla yenik düşmektedir. Ülke geneliyle kıyaslandığında göç oranları biraz daha geriden seyreden Lüleburgaz’da benzer şekilde tarımsal üretim kapasitesini kaybetmekte, belli bölgelerde ise durma noktasına gelmektedir.
Ülkemizde sürekli nüfus kaybederek, bazı yerlerde tamamen boşalan kırsal yerleşimler içinde Lüleburgaz, hâlihazırda süren tarımsal faaliyetler nedeniyle daha iyi bir noktada olmakla birlikte yine de düşüşe yatkın bir profile sahiptir. Tarımın ekonomik açıdan değerini tamamen kaybetmesi ve genç nesillerin daha iyi olanaklar için kentlere göç etmesi odak köylerde de farklılaşan oranlarda olmak üzere Lüleburgaz kırsalında da gözlemlenen bir durumdur. Bu durum mirasın sürekliliğine dair pek çok riski de beraberinde getirmektedir.
Lüleburgaz kırsalının üretim ile buluşan zengin etnik çeşitlilik ve sahip olduğu miras düşünüldüğünde bu göz ardı edilmemesi gereken bir risktir; zira topluluğun ruhu olarak somut olmayan miras, kırılgan bir yapı arz etmektedir. Kaybı halinde ait olduğu topluluğa ait yerler anlamlarını yitirir, doğal çevre bozulmaya uğrar ve topluluk içindeki bağlantılar kaybolur. Dahası, benzer gelenekleri paylaşan yakındaki topluluklarla etkileşimleri de zayıflatarak kopmasına neden olur. Topluluğun var olduğu coğrafyayla gelişimi, somut olmayan kültürel mirasının tanınmasına ve devamlılığına dayanır. Proje çerçevesinde yapılan araştırma ile bunun Lüleburgaz’ın çeşitlenen kültürel kimliğinde arz ettiği önemin ortaya çıkarılması ve devam niteliğindeki diğer çalışmalar için bir temel teşkil etmesi hedeflenmiştir. Bu hedef özellikle Lüleburgaz için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Kültür Envanteri çalışması ile önemli oranda gerçekleştirilmiş ve yakın zamanda yayınlaştırılması planlanan içerik doygunluğuna getirilmesi hususunda sağlam bir zemin sağlanmıştır.