Mimar Sinan Fine Arts University Institutional Repository
DSpace@MSGSÜ digitally stores academic resources such as books, articles, dissertations, bulletins, reports, research data published directly or indirectly by Mimar Sinan Fine Arts University in international standarts, helps track the academic performance of the university, provides long term preservation for resources and makes publications available to Open Access in accordance with their copyright to increase the effect of publications.Search MSGSÜ
0-6 Yaş Çocuk Mobilyalarında Kullanılan Yüzey Boyalarının İç Ortam Hava Kalitesine Etkilerinin Araştırılması
Abstract
0-6 Yaş Çocuk Mobilyaları malzemelerinin iç hava kalitesine etkisi araştırılmıştır. 21. yüzyılda genç nüfus yoğunluğu, anne ve babaların bilinç düzeyinin artması ve artan kişi başı gelir seviyesi, sağlıklı bebek-çocuk mobilyalarına olan talebi artırmaktadır. Türkiye’de boya, vernik ve cila üretiminde çözücü olarak çoğunlukla solventler kullanılmaktadır. Avrupa’da, ABD’de ise çevre koruma ve insan sağlığına verilen önemle yaptırımlar artmış, hukuki düzenlemelerle sağlığa zarar vermeyen ürünlerin kullanımı hızlandırılmıştır. Mobilya endüstrisinde kullanılan organik esaslı uçucu bileşiklerin (VOC) ve ahşap bazlı mobilyalardaki formaldehitin önemli miktarlarda olduğu bilinmektedir. Bu kimyasalların kullanımından kaynaklı iç ortamlara giren zararlı mobilyalarla, iç ortam hava kalitesinin önemi ortaya çıkmaktadır.
‘0-6 yaş bebek-çocuk mobilyalarında kullanılan yüzey boyaları iç ortam hava kalitesini etkilemektedir.’, hipotezdir.
Araştırma soruları şunlardır:‘0-6 Yaş bebek-çocuk mobilyalarında kullanılan yüzey boyaları iç ortam havasını etkiler mi? Nasıl etkiler?’.
‘Hangi boyalar zararlıdır? ; Hangi fiziksel ortam zararlıdır? ; Çocuklar nasıl zarar görmektedir?’ alt araştırma sorularıdır. Bu çalışmada 0-6 yaş bebek-çocuk mobilyasında kullanılan malzemelerin yüzey boya maddeleri kapsamında iç ortamı ne kadar etkiledikleri ve bebeklik döneminden itibaren insan sağlığına ne kadar zararlı olabileceklerinin gösterilmesi amaçlanmıştır.
0-6 Yaş Bebek-Çocuk Mobilyaları (piyasada kullanılan ahşap esaslı lif levha MDF); yüzey boyaları (Solventli, Su Bazlı, Çift Komponantlı, UV, Toz Boyalar) kapsamında değerlendirilmiştir. İç Ortam Hava kalitesine etkileri Formaldehit ve VOC miktarı%(UOB: Uçucu Organik Birleşikler) olarak araştırılmıştır.
Araştırma nicel, betimsel tarama, deneyseldir. Sonuçların uluslararası geçerliliği bulunan Haliç Çevre Laboratuvarında mevcut düzenekler ve GC cihazı ve tüm ekipmanları bulunmaktadır. (TÜRKAK Akreditasyon Belgesi olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Bağlı bir kuruluştur.) TS ISO 16200-1 Metodu ile 50 farklı VOC; UOB için ölçüm gerçekleştirildi. Formaldehit için NIOSH 3500 ve metodları kullanıldı. Laboratuvar ortamında elde edilen veriler (Formaldehit ve VOC %(UOB: Uçucu Organik Birleşikler)) dünya standartları ile kıyaslanmıştır. Korelasyonlar yapılmış çok sayıda tablo hazırlanmıştır. Ayrıca şartları belirlenmiş bebek odası simülasyonuyla hesaplamalar yoluyla da kirlilik miktarları belirlenmiştir.
Bu çalışma üreticileri ve tüketicileri bilinçlendirecek, farkındalığı artıracaktır. Ürün seçimi yapan İç Mimarlara görsellik, dayanıklılık dışında malzeme de dikkat çekecektir. Çocuklarını
sağlıklı büyütmek isteyen ailelere doğru mobilyayı seçmede olanak sağlayacaktır. Üreticileri sağlıklı mobilya üretimine teşvik edecek hatta zorlayacaktır. Bu sebeple oluşabilecek hastalıkların kökenini ortadan kaldırabilecektir. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için sağlıklı iç ortamların oluşmasına katkıda bulunacaktır.