Abstract
Turkuaz Kitap, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ile ECUME'ün
-Echanges Culturels en Mediterranee- (Akdeniz'de Kültürlerarası Değişim) 3 - 8 Mayıs 2010 tarihleri arasında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdikleri
10. Akdeniz Sanat Okulları Buluşması için hazırlanmıştır.
Akdeniz'i çevreleyen 16 farklı ülkenin 27 şehrinden 29 sanat okulunu temsil eden toplamda 400'ün üzerinde öğrenci, öğretim elemanı, yönetici ve sanatçının katılımı ile gerçekleştirilen Buluşma haftasında yaşananlar, bu kitap ile belgelenecek ve geleceğe aktarılacaktır.
2010 yılının Avrupa Kültür başkenti İstanbul'da, üye sanat okullarının tam katılımı ile onuncusu gerçekleştirilen Akdeniz Sanat Okulları Buluşması bir kutlam atmosferi içinde devam etmiş ve
bu bir haftanın sonunda son derece verimli sonuçlar elde edilmiştir. "Turkuaz, Deniz ve Toprak" teması altında 27'si konuk 51 öğretim elemanının işbirliğinde yönetilen farklı disiplinlerde 26 atölye çalışmasında, 40'ı konuk 300'e yakın öğrencinin şekillendirdiği eserler, MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde hazırlanan "Sonuç Sergisi" ile iki hafta süresince izleyici ile paylaşıldı.
Buluşma süresince, yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirilen üç yuvarlak masa toplantısında amaç, Akdeniz Sanat Okulları Ağı üyeleri arasındaki uzun dönemli işbirliğinin yapısını belirlemekti. Kurumların tanıtımı ve projelerle ilgili geri bildirimden sonra, 1991 İşbirliği Anlaşması'nın yenilenmiş hali ECUME tarafından önerildi ve sanat eğitimi veren katılımcı fakülteler, enstitüler, akademiler ve yüksek okulların çoğunluğu tarafından resmen kabul edilerek imzalandı.
"Turkuaz Kitap", ECUME'nin 1985'te başlattığı Akdeniz Sanat Okulları ilişkilerini ve toplantılarını tanıtmanın yanı sıra, "10. Akdeniz Sanat Okulları Buluşması - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul- bağlamında gerçekleştirilen bu uluslararası işbirliği örneğinin katılımcılarını ve yapıtlarını, 26 atölye çalışmasını, sergileri, yönetici toplantılarını ve imzalanan yeni işbirliği anlaşmasını belgelemek ve saygıyla anmak amacıyla hazırlandı. Ayrıca, bu yayın, kıtalar, ülkeler, kentler ve kültürler arasında sanatsal köprüler kurma yönündeki -uzun vadeli işbirliğini ve karşılıklı anlayışı öne çıkaran- ortak iradeyi güçlendirmeyi hedefledi.