Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Açık Bilim, Sanat Arşivi
Açık Bilim, Sanat Arşivi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.MSGSÜ'de Ara
Edebiyat hayatının 25. yılında Ayfer Tunç
Göster/ Aç
Erişim
© Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiTarih
2017Yazar
İnci, Handan
Şahin, Özge
Zengin, Zeynep
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda 17 Nisan 2014 tarihinde "Çağdaş Edebiyata Akademik Yaklaşımlar I: Edebiyat Hayatının 25. Yılında Ayfer Tunç Sempozyumu" kitabıdır. Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde çağdaş edebiyata yeterince yer verilmediği bir eleştiri konusu olarak çok sık dile getirilir. Klasik Türkoloji eğitiminin yüklü müfredatı nedeniyle çağdaş edebiyatın çoğu zaman akademide yer bulamadığı doğrudur. Bu olgunun yanına, akademinin edebiyat tarihine mal olmuş isimlerle ilgilenmeyi yaşayan yazarlar üzerinde çalışmaya tercih ettiğini de eklersek, çağdaş edebiyatın üniversitelerde neden yeterince ele alınmadığı anlaşılır. Oysa çağın edebiyatını fark eden ve zamanında değerlendirebilen bir akademi, edebiyatın malzemesine ancak tarihselleştiği zaman eğilmeyi seçecek araştırmacı için de kayda değerbirişyapacaktır.Günümüzden elliyılsonra2ooo'lerinedebiyatıüzerineçalışacak olanbiraraştırmacınınyapacağıilkişlerdenbiri,hiçşüphesizyazann yaşadığıdönemde nasıl yorumlandığı, okunduğu ve anlaşıldığının izini sürmek olacaktır.
Bu düşünceden hareketle, 2014 yılında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak, günümüz edebiyatımıza not düşmek amacıyla "Çağdaş Edebiyata Akademik Yaklaşımlar" başlıklı etkinlik serisini başlattık. Kendine özgü dil yaratabilmiş, kimlikli bir edebiyat ortaya koymuş, üretiminde belirli bir mesafe kaydetmiş günümüz yazarlarını akademik incelemelerin konusu haline getirmek istedik.
Serinin ilk yazarı, edebi üretimine yirmi beş yıl önce başlayan Ayfer Tunç oldu. Roman, hikaye, deneme, anı/yaşantı türlerinde bugüne kadar on beş eser veren Ayfer Tunç, yazdığıyla, yayımladığıyla yetinmeyen inşa ettiği edebi binayı durmadan kontrol eden, gerek duyduğunda tadil ve tanzim etmeyi sürdüren bir yazar. Birbirinin içinden doğarak ilerleyen hikayelerle geniş bir anlatıyı yine ve yeniden yazması, buna rağmen her birinde bağımsız edebi dünyalar kurabilmesi Ayfer Tunç edebiyatının en özgün yönlerindendir. Tanığı olduğu çağın insanlık durumlarını güçlü bir edebi dile dönüştürerek işleyen Ayfer Tunç, günümüzün en dikkate değer yazarlarından biridir.
Ayfer Tunç'un edebi birikimi üzerine 17 Nisan 2014 tarihinde üniversitemizin Sedad
Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleştirilen etkinlikte toplam on dört bildiri sunuldu. Konuşmaların sonuna Tunç, uzun bir konuşmayla edebi dünyasını anlattı. Bu bildirilere ek olarak, bölümümüzün Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin Ayfer Tunç için kaleme aldığı incelemeler de kitaba eklendi. Ayrıca etkinlik kapsamında kendisiyle bir söyleşi kitabı hazırlandı (Karanlıkta Kelimeler;Ayfer Tunç - Handan İnci CanYayınları, Aralık2014).Çağdaş EdebiyataAkademik Yaklaşımlar: I I EdebiyatHayatının 25. Yılında Ayfer Tunç kitabı bir seri oluşturacak etkinliğimizin ilk yayınıdır.
Belirli bir periyodu gözetmeden, üzerinde konuşmayı düşündüğümüz yazarlarımızla günümüz edebiyatı için kaynak oluşturmaya devam edeceğiz.
Seri ve Seri No
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yayınları: 850Çağdaş Edebiyata Akademik Yaklaşımlar: I
Koleksiyonlar
- Kitaplar [378]