Abstract
ELLİ İTALYAN SANATÇISI "TANRISAL KOMEDYA"YI RESİMLİYOR
1966'da Milli Eğitim Bakanlığı, Dante'nin doğumunun yedinci yüzüncü yılı dolayısıyla "Komedya"nın en önemli bölümlerini resimleyerek bu "tanrısal şair"e kişisel bir armağan sunmak istemiş olan bazı XX. yüzyıl resim ustalarının 258 yapıtını satın almıştır.
Bakanlık, bu yapıtları daha sonra Ravenna Ulusal Müzesi'ne sürekli olarak yerleştirmiştir.
Çok yönlü kişisel nedenlerle Dante'nin sahnelerini yeniden canlandıran elli İtalyan sanatçısını sunarken, hem birlik hem de değişiklik içeren bir bütünsel çerçeve içinde düşünce, görsel sanatlar ve şiir arasındaki ince bağıntıyı vurgulamalıyız.
Gerek eski, gerekse modern sanatçılar, Dante'nin öykülerinin fikir yapısını ve büyülü havasını resimlerken özetle bu kavrama gerçeklik kazandırmayı denemişlerdir.
İşte böylece şiir metni karşısında ressamlar ve heykeltıraşlar, son derece kişisel yorumlarla da olsa birer incelemeci ve araştırmacı durumuna geçmişlerdir. Onların bu "yorum"ları, Dante'nin hayal dünyasına uymayı amaçlamaktadır, ama insanın iç alemini dile getiren bir anlayışla yapılmıştır.
Sonuçta da "öteki dünyanın, mezar ötesinde kötülüğün cezalandırılışının, insan ruhunun arınmasının, Tanrı'ya erişmenin mutluluğunun ve yüceliğinin görüntülenmesi" sırasında sanatçı kendisini sık sık özgeçmişinden alınma konulara terk etmiş, kendi umutsuzluğunu, arınmak, kurtulmak için verilen mücadeleyi, tanrısal evrenin yüceliğini seyrederken duyulan mistik sarhoşluğu anlatmak istemiştir sanki.