Özet
SUNUŞ
Türkiye
Günümüzde çevre farkındalığının geliştiği bu süreç, “Yeşil Çağ” olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte, sürdürülebilir kalkınma bilincine dayalı çalışmaların hız kazanması, dünyada yeşil ürün ve hizmetlerin yaygınlaşmasını da beraberinde getirmiştir.
Tüketimin doğa ve yaşam üzerindeki etkileri, bu süreçte toplumsal bilinçlenme ve katılımı önemli bir konuma getirmiştir. Toplumsal ve yönetsel rollerin etkin bir şekilde hayata geçirilebilmesi ise, gerekli kaynakların doğru yönlendirilmesine bağlıdır.
Bu bağlamda; enerji, planlama ve konut alanlarında geliştirilen politikalar, bütüncül bir yaklaşımı zorunlu kılmaktadır. Ulaşım, enerji ve teknoloji altyapılarının oluşturulması ise, bu yönlendirme sürecinde kent, yapı ve ürün ölçeklerinde özellikle üzerinde durulması gereken başlıca konular arasında yer almaktadır.
Birinci Uluslararası Yeşil Çağ Sempozyumu’nda, sürdürülebilir kalkınmaya geçiş sürecinin hızlandığı ve bu süreçte yeşil ekonomi, yeşil ürünler ve yeşil hizmetlerin başrol oynadığı görülmüştür. İkinci Uluslararası Yeşil Çağ Sempozyumu’nun ana teması da bu gelişmelere paralel olarak "Sürdürülebilir Toplumlar ve Yeşil Ekonomi" olarak belirlenmiştir.
MSGSÜ Mimarlık Fakültesi, akademisyenleri, belediyeleri, sivil toplum örgütlerini, mimarları, plancıları, mühendisleri ve tasarımcıları bir araya getirerek bu konuda üstlendiği sorumluluğu sürdürmeye devam edecektir.
Prof. Dr. Güzin KONUK
Dekan, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi