Özet
GİRİŞ
Baskıcılıkta çok mühim rol oynayan ve o nisbette de önemi büyük olan film baskısı hakkında, memleketimizde şimdiye kadar bir kitap yazılmamıştı.
Pamuk, yün, ipek ve keten gibi tekstil sanayiinin en önemli hammaddelerini yetiştiren Türkiye’de, tekstil sanayiimiz en büyük sanayi kollarımızdan biridir.
Renksiz bir kumaş, içine harfleri ve kelimeleri yazılmamış bir kitaba benzer. İçindeki kelimeler ve onların ifade ettikleri anlam nasıl o kitaba bir kıymet kazandırıyorsa, kumaşın üzerindeki renkler ve desenler de o kumaşa mana ve değer kazandırmaktadır.
İşte sanatkârın yaptığı bu renk ve şekilleri kumaşa nakletme yetisi de bu büyük endüstrinin teknik yönünü teşkil eder.
Her yapılan desenin doğrudan kumaşa tatbik edilememesi sebebiyle, bu işle uğraşan sanatkârların teknik bilgiyle de desteklenmeleri zaruridir.
Bu kitap, işte bu zaruretin bir ifadesi olarak hazırlanmıştır. Yapılan desenleri kumaşa nakletmek için birçok imkân vardır. Bunlardan biri de film baskısıdır.
Bu, eski bir Çin ve Japon usulüdür. Bu yöntem önce Japonya’dan Amerika’ya, oradan Avrupa’ya, daha sonra da bize gelerek memleketimizde revaç bulmuştur. Bu sebeple bu kitapta, daha çok film baskısı üzerinde etraflıca durulacaktır.
Kitabımı, hemen hemen bütün tekstil fabrikalarında görev almış sanatkâr kumaş ressamı öğrencilerime ithaf ediyorum.
Sabih GÖZEN