Mimar Sinan Fine Arts University Institutional Repository
DSpace@MSGSÜ digitally stores academic resources such as books, articles, dissertations, bulletins, reports, research data published directly or indirectly by Mimar Sinan Fine Arts University in international standarts, helps track the academic performance of the university, provides long term preservation for resources and makes publications available to Open Access in accordance with their copyright to increase the effect of publications.Search MSGSÜ
MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Özgün Baskı Atölyesinde 20. yıl: GA 6/20

View/ Open
Access
© Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiDate
1996Author
Mimar Sinan Üniversitesi
Metadata
Show full item recordAbstract
Önsöz
Yazının başlığını gördüğünüzde, bir anlık duraksamayla "Bu nedir?" diye sorduğunuzu duyar gibiyim...
"6/20" — zaman boyutunda kodlanmış bir anın matematiksel ifadesidir. Bu, 20 yıllık bir sürecin 6. kez karşımıza çıkan görsel bir bayramının işaretidir.
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'ne bağlı Özgün Baskı Atölyesi, 20 yıl önce çıktığı sanat yolculuğunu Vakko Sanat Galerisi'nde açtığı sergilerle taçlandırmaktadır.
1976’da başlayan bu yolculuk, zaman içinde hem Batı hem de Doğu’daki gelişmiş örneklerle yarışacak nitelikte güçlü bir yapı kazanmıştır. Sanat baskılarının tüm teknik olanaklarını kullanabilecek donanımın sağlanması; büyük bir emek, sabır ve özveri gerektirmiştir.
İlk olarak I.D.G.S.A. (İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi) çatısı altında kurulan bu atölye, döneminin birçok sanatçısına sanat grafiği alanında özgün eserler üretme olanağı sağlamıştır.
Prof. Süleyman Saim Tekcan tarafından kurulan bu atölye, bugün de Mimar Sinan Üniversitesi bünyesinde etkinliğini ve üretkenliğini sürdürmektedir.
Her ne kadar geçmişi çok eskiye dayansa da, özgün baskı sanatı olarak bilinen grafik disiplini, 1960’lı yıllarda belirli sistem kurallarıyla şekillenmiş ve çoğaltım esasına dayalı üretim avantajı sayesinde hem ekonomik hem de erişilebilir bir sanat formu hâline gelmiştir. Böylelikle, daha fazla sanat izleyicisinin sanat yapıtına ulaşması sağlanmıştır.
Grafik sanatları, uluslararası sanat etkileşimlerinde yapıcı bir araç olmuş; birçok sanatçı için sanatlarını daha geniş kitlelere ulaştırma fırsatı yaratmıştır. Özgün Baskı Atölyesi'nde çalışan sanatçılar da bu yöntemi kullanarak kendi sanat dillerini ifade etmişlerdir.
Atölyenin sanat eğitimine katkısı, yalnızca teknik değil düşünsel boyutta da kendini göstermiştir.
Prof. Yurdaer Altıntaş’ın kuramsal katkıları,
Prof. Ali Teoman Germaner ve Prof. Ergin İnan’ın teknik çözümlemeleri,
lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim gören genç sanatçılar için çok kıymetli bir zemin hazırlamıştır.
Bugün atölye, Prof. Süleyman Saim Tekcan, Yrd. Doç. Ayşegül İzer Drahşan ve Arş. Gör. T. Melih Görgün’ün rehberliğinde, genç sanatçılara çağdaşlarıyla aynı atmosferi soluyabilecekleri bir ortam sunmaktadır.
Uluslararası etkileşimi destekleyen bu atölyede, Yugoslavya, Norveç, Finlandiya, Fransa, Danimarka, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerden gelen sanatçılar, uzun süreli bireysel çalışmalar gerçekleştirmiş; özgün eserler üretmiş ve aynı zamanda seminerlerle bilgi ve deneyimlerini paylaşmışlardır. Bu katkılar, atölyeye uluslararası bir kimlik kazandırmıştır.
Atölye kadrosuna daha sonra katılan Deniz Alaca Sırmaçek ile uluslararası ilişkiler daha sistemli hâle gelmiş; Nazan Tekbaş’ın katılımıyla da öğretim kadrosu güçlenmiştir. Teknik sorumlu Mevlüt Kabakçı’nın destekleriyle öğrenciler, geçen 20 yıllık süreçte sayısız başarılı esere imza atmıştır.
Bugün birlikte sergi açmaktan mutluluk duyduğumuz tüm sanatçılar, yapıtlarıyla özgün yaklaşımlarını grafik sanatı aracılığıyla ifade etmektedirler. Bu kitap 1996 Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Ankara, İstanbul ve İzmir Vakko'da açılan "6/20" sergisi nedeniyle 1.000 adet basılmıştır.
Collections
- Kitaplar [692]