Özet
Bu tezde büyük konaklama tesislerin mutfak mekânının planlanması, planlamada esneklik, ekipman, teçhizat, teçhizat çeşitleri, seçimi ve bu tesislerde oturma gibi konular incelenmiştir. Planlama aşamasında personelin yoğun iş akışında aksatma yaratmayacak ve rahat çalışma alanının uygulaması iç mimarın ilk amacı ve görevidir. Mekân tasarımında yapı üzerinde ve tasarım yaparken uyulması gerekenler ve teçhizat seçimindeki ipuçları verilmiştir. Birinci bölümde konunun önemi, çalışma amacı ve araştırma yöntemi verilmiştir. Bu konularla ilgili kaynaklar ve internet üzerinde kavramlar ve tanımlar araştırılmıştır. İkinci bölümde ise tez konusunun temelini oluşturan otel tarihçesi, konaklama tesislerinin tanımı, konaklama tesislerinin çeşitleri, kullanım amacına göre otellerin sınıflandırması verilmiştir. Üçüncü bölümde ise büyük tesislerin yiyecek ve içecek bölümlerinin mekân planlamasının önemi incelenmiştir. Bu mutfakta çalışmakta olan personelin rahat ve düzenli bir şekilde çalışmaları için iyi mekân planlamanın koşulları ve standartlar verilmiştir. Mutfağın otel binasında yerleştirilmesi, otel içerisindeki konumu ve planlamada esneklik gibi konulardan bahsedilmiş, genel olarak mutfağın fiziksel özellikleri duvar, tavan ve tabanların özellikleri ve tasarım yaparken dikkate alınması gerekenler üzerinde durulmuştur. Mutfaktaki mekân tasarımı özel bir mekân olduğu için iç mimarların, mimarların, mühendis ve işletmecilerin sıkı iş birliği olursa mutfaktaki hatalar ve uyumsuzluklar azalır. Üretim alanlarında mühendislik hizmetleri içeren havalandırma ve davlumbazların çalışma sistemini, servis ve üretim alanlarında iyi aydınlatma sağlanmasını ve akustiğin etkisini ve koşullarını içeren bölümdür. Bu tezde bütün bu kurallara uyarak, mutfakta iyi iç mekân veya çalışma ortamı yaratmak için önemli olan bilgiler ve kurallar verilmiştir.