Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Açık Bilim, Sanat Arşivi
Açık Bilim, Sanat Arşivi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.MSGSÜ'de Ara
Otel mutfağında mekan planlama
dc.contributor.advisor | Yrd. Doç. Burak Tansel | |
dc.contributor.author | Akhmetsadykova, Assel | |
dc.date.accessioned | 2022-06-20T20:23:06Z | |
dc.date.available | 2022-06-20T20:23:06Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=1zw6GvYMe-q3Hf6HR-3US5rl3srM2THwtIaNB_XZvZv-0Nz9EpFlbfsWFGb5t9q1 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14124/1773 | |
dc.description | Tez (Yüksek Lisans) -- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014. | en_US |
dc.description | Kaynakça var. | en_US |
dc.description.abstract | Bu tezde büyük konaklama tesislerin mutfak mekânının planlanması, planlamada esneklik, ekipman, teçhizat, teçhizat çeşitleri, seçimi ve bu tesislerde oturma gibi konular incelenmiştir. Planlama aşamasında personelin yoğun iş akışında aksatma yaratmayacak ve rahat çalışma alanının uygulaması iç mimarın ilk amacı ve görevidir. Mekân tasarımında yapı üzerinde ve tasarım yaparken uyulması gerekenler ve teçhizat seçimindeki ipuçları verilmiştir. Birinci bölümde konunun önemi, çalışma amacı ve araştırma yöntemi verilmiştir. Bu konularla ilgili kaynaklar ve internet üzerinde kavramlar ve tanımlar araştırılmıştır. İkinci bölümde ise tez konusunun temelini oluşturan otel tarihçesi, konaklama tesislerinin tanımı, konaklama tesislerinin çeşitleri, kullanım amacına göre otellerin sınıflandırması verilmiştir. Üçüncü bölümde ise büyük tesislerin yiyecek ve içecek bölümlerinin mekân planlamasının önemi incelenmiştir. Bu mutfakta çalışmakta olan personelin rahat ve düzenli bir şekilde çalışmaları için iyi mekân planlamanın koşulları ve standartlar verilmiştir. Mutfağın otel binasında yerleştirilmesi, otel içerisindeki konumu ve planlamada esneklik gibi konulardan bahsedilmiş, genel olarak mutfağın fiziksel özellikleri duvar, tavan ve tabanların özellikleri ve tasarım yaparken dikkate alınması gerekenler üzerinde durulmuştur. Mutfaktaki mekân tasarımı özel bir mekân olduğu için iç mimarların, mimarların, mühendis ve işletmecilerin sıkı iş birliği olursa mutfaktaki hatalar ve uyumsuzluklar azalır. Üretim alanlarında mühendislik hizmetleri içeren havalandırma ve davlumbazların çalışma sistemini, servis ve üretim alanlarında iyi aydınlatma sağlanmasını ve akustiğin etkisini ve koşullarını içeren bölümdür. Bu tezde bütün bu kurallara uyarak, mutfakta iyi iç mekân veya çalışma ortamı yaratmak için önemli olan bilgiler ve kurallar verilmiştir. | en_US |
dc.format.medium | xiii, 104 sayfa : resim (bazıları renkli) ; 30 cm. | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Otel mutfağında mekan planlama | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dcterms.subject | Mutfaklar--Tasarım ve planlar | |
dc.department | Enstitüler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İç Mimarlık Anabilim Dalı Yapı Bilgisi Programı | en_US |
dc.institutionauthor | Akhmetsadykova, Assel | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.identifier.demirbas | 0062727 | en_US |
dc.identifier.yrd | 17A09365-3C2C-463D-AB04-8FB9710A13E9 | en_US |
Bu öğenin dosyaları:
Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.
-
Fen Bilimleri Enstitüsü [1729]
Institute of Science